Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
Stress voor ongeboren kind net zo gevaarlijk als roken

Door: Yvom | Datum: 26-11-2009 | Gezondheid

Net als roken veroorzaakt stress een groeivertraging bij ongeboren kinderen. Zwangere vrouwen die meer dan 32 uur per week werken lopen de kans dat hun kind een lager geboortegewicht heeft. Dit kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de ontwikkeling van duizenden Amsterdamse kinderen van sociaal geneeskundige Tanja Vrijkotte voor het AMC.

Baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap werkten, zijn gemiddeld 159 gram lichter. Dit is net zoveel als wanneer de moeder zes tot zeven sigaretten per dag rookt tijdens de zwangerschap. Stress is dus net zo schadelijk als roken.

Misverstand
In de eerste maanden van de zwangerschap zorgt stress voor de meeste schade volgens Vrijkotte. Dan is de foetus kwetsbaarder omdat alle organen dan worden aangelegd. Vrouwen denken vaak dat in de laatste maanden rusten belangrijker is. 

Verschil
In het onderzoek maakt Vrijkotte verschil tussen een drukke en een stressvolle baan. Onder een stressvolle baan verstaat Vrijkotte dat de vrouw niet of nauwelijks kan bepalen wat ze wanneer doet en hoe vaak ze pauze heeft, in combinatie met een hoge werkdruk. Hierdoor maakt de vrouw een stresshormoon (cortisol) aan dat een groeivertragende werking kan hebben op haar ongeboren kind.

Door Roseline Lemoine

Bron: www.elsevier.nl

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >