Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
'Topbeloningen Heineken klap in gezicht'

Door: Volt | Datum: 28-04-2010 | Laatst gewijzigd: 28-04-2010 | Werk, inkomen, economie

'Topbeloningen Heineken klap in gezicht'

Bij de jaarvergadering van Heineken hebben FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk en werknemers donderdag actie gevoerd tegen het voorstel om de basissalarissen en bonusregelingen van de Raad van Bestuur fors te verbeteren. Medewerkers van Heineken voelen de beloningen als een harde klap in het gezicht; in de nieuwe cao is er een gematigde loonsverhoging afgesproken.

Over de top beloning
Heineken commissaris Maarten Das, verantwoordelijk voor het beloningsbeleid van de Raad van bestuur van Heineken, kreeg voorafgaande aan de jaarvergadering een fles zonnebrand ‘factor 20’ uitgereikt van Henk van der Kolk, omdat Heineken beschermd dient te worden tegen 'Over-de-topbeloningen'. Das is voorzitter van de renumeratiecommissie van de Raad van Commissarissen. FNV Bondgenoten wil dat de top van een bedrijf maximaal twintig keer zoveel verdient, inclusief bonussen, als de minst verdienende werknemer in dat bedrijf.

Henk van der Kolk: “De buitensporige beloningen van de top zijn een klap in het gezicht van de medewerkers. Het heeft tot veel onrust op de werkvloer geleid. In een tijd waarin Heineken sterk focust op kostenbesparingen en loonmatiging is het een uitermate vreemd signaal naar de medewerkers toe, dat de top zich niet matigt.”

CEO Heineken Holding, Van Boxmeer, heeft wereldwijd ruim 55.000 mensen onder zich. Hij had een basissalaris van 750.000 euro, en gaat dit jaar naar 950.000 euro. De lange termijnbonus in aandelen komt op 1,25 keer zijn basissalaris. Totaal heeft hij nu een normbeloning van 2,85 miljoen euro, in plaats van 2,25 miljoen in 2009. CFO Hooft Graafland gaat in 2010 van 550.000 naar 650.000 euro. Zijn bonus gaat op gelijke wijze omhoog als van de CEO.

Vorig jaar is ING het eerste bedrijf geweest dat ‘factor 20’ in ontvangst nam van FNV Bondgenoten. Inmiddels is het beloningsbeleid van ING aangepast.

Bron: www.fnvbondgenoten.nl

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >