Inloggen of aanmelden?

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
Wat is een IRO?

Door: xynyx | Datum: 03-03-2010 | Nieuws SDW

Wat is een IRO?

Een 'IRO' staat voor: Individuele Re-integratie Overeenkomst. Als u een uitkering ontvangt van het UWV,  krijgt u de mogelijkheid om zelf een re-integratiebureau uit te zoeken dat u individueel begeleidt bij het vinden van een nieuwe baan, of bij het starten van uw eigen bedrijf. Zo kunt u zelf vormgeven aan uw IRO traject dat geheel aansluit op uw wensen en behoeften. 

Nadat u samen met het re-integratiebureau het re-integratieplan heeft opgesteld, sluit het UWV vervolgens een overeenkomst af met het betreffende bureau, met als doel dat u werk vindt voor een periode van tenminste zes maanden. Het UWV wil graag dat u de complete aanvraag, inclusief re-integratieplan offerte en noodzakelijke documenten, binnen 35 kalenderdagen indient nadat u het aanvraagformulier voor een IRO heeft opgevraagd.

Wanneer kan ik een IRO-traject volgen?

Je komt in aanmerking voor een IRO-traject als je langer dan 6 maanden een uitkering van het UWV ontvangt. Bijvoorbeeld een  WW-, WIA- of Wajong-uitkering. Soms vertelt het UWV jou dat je een IRO-traject mag volgen. Als je denkt dat je extra ondersteuning nodig hebt om weer aan de slag te komen, kun je ook aan het UWV vragen of je een IRO-traject mag volgen.

Hoe dient u een aanvraag in?

Hoe dient u een aanvraag in? Voordat u een aanvraag indient neemt u eerst contact op met uw werkcoach WW of uw arbeidsdeskundige. Met hem of haar bespreekt u of u voor een IRO in aanmerking kunt komen. Als dit zo is, neemt u zo snel mogelijk contact met ons op (weet u al dat u in aanmerking komt voor een IRO-traject dan kunt u meteen contact met ons opnemen). Met ons vult u het aanvraagformulier in en stelt u het trajectplan op. Hiervoor krijgt u 35 kalenderdagen de tijd. Is deze termijn te kort dan kunt u deze eenmalig verlengen met 21 kalenderdagen. Zowel het aanvraagformulier als het plaatsingsplan bespreekt u met de werkcoach WW of de arbeidsdeskundige.

Deze medewerker beoordeelt uw aanvraag en het UWV laat u dan binnen acht weken weten of u kunt starten met uw re-integratietraject. Tevens sluit het UWV met het re-integratiebedrijf de overeenkomst voor de uitvoering van de IRO.

Als u niet weet wie uw werkcoach WW of arbeidsdeskundige is, dan kunt u de re-integratietelefoon bellen (0900-9295).

Laatste artikelen

De do's en don'ts van online solliciteren
Jobs worden steeds meer ingevuld via het internet. Bewust bezig zijn met je online profiel is dan ook een must geworden wil je die droomjo... meer >

Procesoperator (mbo)
Omschrijving: Vacature: Procesoperator (mbo)Procesoperator bij Oasen: een vaste baan in de techniek! Wie: MBO Elektrotechniek (niveau 3... meer >

Medewerker Branderij, voedingsmiddelen
Functienaam Operator Opleiding MBO Dienstverband Full time Salarisindicatie, in overleg Reageer bij Enrico De WerkBedrijfsprofiel Onze o... meer >